Cara Tetap Menjaga Keselamatan pada Komputer Awam pada tahun 2018

Cara Tetap Menjaga Keselamatan pada Komputer Awam pada tahun 2018

Oleh Michael Smolski, 2018-02-07 15:22:55 dalam Perniagaan
Anda tidak tahu apa yang berlaku di atasnya. Itulah masalah terbesar ketika datang ke komputer umum. Sukar untuk kekal selamat di komputer awam jika anda tidak tahu jenis perisian tersembunyi yang ada padanya. Jika anda bertemu dengan seseorang, anda secara amnya boleh memberitahu apa yang mereka suka. Anda boleh merasakan getaran mereka. Dengan komputer, anda tidak tahu. Seseorang boleh melihat setiap tindakan yang anda ambil. Seseorang boleh mengambil kata laluan anda. Mungkin mereka mencuri dokumen sulit anda. Saya tidak tahu. Anda tidak tahu. Dan itu masalah. Sangat mudah untuk meletakkan apa-apa pada komputer, dan anda tidak akan tahu. Nasihat itu tidak akan menggunakannya, tetapi itu tidak selalu menjadi pilihan.


Jadi apa yang boleh anda lakukan untuk terus selamat di komputer awam pada tahun 2018?

Cara Tetap Menjaga Keselamatan pada Komputer Awam pada tahun 2018

Hadkan Menggunakan Akaun Dalam Talian Anda

Jika anda tahu anda perlu mencetak dokumen, bukannya menggunakan akaun Google Drive anda, gunakan pemacu USB. Atau buat akaun dummy dengan kata laluan yang tidak pernah anda gunakan. Lihat masalahnya ialah kebanyakan kita mempunyai kata laluan yang sama untuk semuanya. Ia memerlukan seseorang yang melihat satu kata laluan untuk kehilangan akses ke semua akaun.

Tetapi jika anda menyediakan apa yang anda perlukan sebelum pergi ke perpustakaan, anda akan meningkatkan kemungkinan untuk mendapatkan keselamatan di komputer awam.

Hebat, tetapi itu tidak selalu mungkin. Kadang-kadang ia adalah kecemasan, dan anda perlu menggunakan salah satu akaun anda. Itulah saat pengesahan 2 langkah sangat penting. Pastikan ia dihidupkan. Lihat, seseorang boleh mengambil kata laluan anda, tetapi mereka tidak boleh mengambil telefon anda yang akan diperlukan untuk kata laluan kedua. Ini akan meningkatkan peluang anda untuk kekal selamat.

Gunakan VPN

Menjaga kata laluan adalah hebat tetapi, jika seseorang boleh melihat sejarah anda dan di mana laman web yang anda lawati, itu juga boleh berbahaya. Di sinilah penyulitan masuk. Terdapat satu cara untuk membuat semua yang anda lakukan di internet yang disulitkan dari kerajaan, penyedia rangkaian, dan orang-orang di perpustakaan sendiri.

Cara Tetap Menjaga Keselamatan pada Komputer Awam pada tahun 2018
Jika anda menggunakan VPN yang merupakan rangkaian peribadi maya, anda menyulitkan diri anda ke titik di mana apa sahaja yang anda lakukan secara dalam talian pada asasnya tidak berani kepada sesiapa yang cuba melihat maklumat itu. PrivateVPN dilengkapi dengan penyulitan 256-bit misalnya. Ia akan mengambil trilion dolar untuk memecahkan enkripsi semacam itu. Mungkin itulah sebabnya kerajaan A.S. menggunakannya.

Terdapat ancaman lain seperti potensi seseorang merekodkan skrin anda dengan perisian tersembunyi, tetapi itu sangat tidak menganggap kebanyakan komputer dalam perpustakaan tidak cukup kuat untuk melakukannya.

Sekiranya anda ingin kekal selamat di komputer awam, menggunakan VPN adalah penting. Jadi bagaimana anda menetapkannya?

Cara terpantas adalah meletakkan fail pemasangan pada pemacu USB dan hanya memasangnya. Tetapi ini mungkin atau mungkin tidak berfungsi sama sekali pada komputer awam bergantung kepada sama ada maklumat memadamkan dirinya dari komputer sebaik sahaja komputer dimulakan semula dan sama ada anda juga boleh memasang apa-apa. Sekiranya anda boleh melakukan itu maka hebat, jika tidak, cubalah untuk tidak menggunakan sebarang akaun dan tidak mencari kandungan yang anda tidak mahu orang lain melihat.

  • Tetapi jika anda boleh memasang dan memulakan semula komputer tanpa maklumat memadam segera, kemudian muat turun klien PrivateVPN dari halaman muat turun kami dan letakkan pada pemacu USB. Kecuali anda membuat keputusan untuk memuat turunnya apabila sudah menggunakan komputer awam.
  • Pasangnya.
  • Kemudian pastikan untuk membuat akaun di laman web kami, walaupun anda mungkin mungkin melakukannya sebelum pergi ke perpustakaan. Untuk membuat akaun, tekan butang Beli di bahagian atas sebelah kanan skrin. Ini proses 3 langkah supaya anda harus mempunyai akaun dalam masa yang singkat.
  • Setelah anda membuat akaun anda, berikan butiran dalam klien PrivateVPN dan sambungkan ke server apa saja yang anda inginkan. Itulah bagaimana anda disulitkan. Kami menawarkan 56 lokasi pelayan yang berlainan yang bermaksud bahawa jika anda menyambung ke pelayan Amerika di perpustakaan di Ireland, anda akan dianggap berada di AS oleh semua perkhidmatan yang anda memutuskan untuk menggunakan.

Gunakan USB Drive yang Disulitkan

Cara Tetap Menjaga Keselamatan pada Komputer Awam pada tahun 2018
Bagaimana jika anda mempunyai penyata bank pada pemacu USB anda dan seseorang memindahkannya dari pemacu itu? Ada kemungkinan. Sekeping perisian yang mudah boleh melakukannya. Nah, kecuali ada penyulitan ada. Sama seperti penyulitan yang disediakan oleh PrivateVPN membantu orang-orang di internet, penyulitan pada pemacu menyimpan kandungan pada pemacu yang selamat. Jika anda merancang untuk membawa maklumat anda pada pemacu, pastikan ia disulitkan supaya tiada siapa yang boleh menyalin kandungannya.

Kesimpulannya

Sukar untuk kekal selamat di komputer awam. Kadang-kadang anda perlu menggunakannya walaupun dan melaksanakan perkara-perkara ini akan menjadikan anda lebih selamat.

Ditulis oleh Michael Smolski.

Rae Hodge Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me