Cara Pasang VPN pada Router (+ Kelebihan dan Kekurangan)

Cara Pasang VPN pada Router (+ Kelebihan dan Kekurangan)

Oleh Michael Smolski, 2019-09-26 09:52:04 dalam Panduan


Jika anda pernah mempunyai masalah menggunakan platform hiburan tertentu dengan VPN kerana peranti yang anda mahu gunakan tidak menyokong perkhidmatan VPN, berita baiknya adalah bahawa anda boleh menyelesaikan masalah itu jika anda memasang VPN pada penghala.

Berita tidak begitu baik? Bahawa terdapat beberapa kelemahan yang jelas untuk memasang VPN pada penghala. Kami akan bercakap sebelum melangkah bagaimana memasang VPN pada penghala yang tidak rumit, tetapi cenderung disebabkan oleh hakikat bahawa kebanyakan panduan mengenai topik ini memberitahu anda untuk mengkonfigurasi penghala anda tetapi tidak memandu anda melalui langkah bagaimana anda melakukannya.

Beberapa Kebaikan VPN pada Router

 • Anda tidak terhad kepada platform yang menyokong perkhidmatan VPN. Itu bermakna anda boleh menyahsekat Hulu, DAZN, American Netflix, atau apa sahaja yang anda mahu untuk menyahsekat (kami menyediakan semua panduan (dan banyak lagi) di blog kami) pada peranti yang biasanya tidak menyokongnya seperti Apple TV, Chromecast, Roku , atau hanya TV pintar purata anda.
 • Anda boleh melindungi seluruh rumah / pejabat anda dengan menjamin keseluruhan rangkaian anda dengan perubahan IP dan dengan penyulitan.
 • Perlindungan semua peranti. PrivateVPN menawarkan sokongan sehingga 6 peranti pada masa yang sama yang cukup untuk hampir semua orang, tetapi jika anda menyambungkan VPN ke penghala dan mempunyai 7 peranti, semua peranti ini akan berfungsi sebagai penghitung penghala sebagai hanya satu sambungan.

Beberapa Kekurangan VPN pada Router

 • Anda disambungkan ke lokasi yang sama pada semua peranti. Jika anda memasang VPN pada penghala untuk menonton Hulu di luar AS di Apple TV anda, yang tidak menyokong perkhidmatan VPN, setiap peranti yang anda gunakan akan berada di AS. Ini bermakna seseorang yang ingin menonton Power musim 6 apabila di UK tidak dapat menontonnya semasa bersambung ke rangkaian itu.
 • Sambungan jauh lebih perlahan. Penghala kualiti yang lebih miskin, semakin banyak masalah ini akan menjadi masalah.
 • Kesakitan untuk ditubuhkan. Ini kebanyakannya kerana bagaimana router tidak praktikal direka untuk kebanyakan pengguna. Ia bukan terlalu sukar untuk memasang VPN pada penghala walaupun. Ia hanya sukar jika dibandingkan dengan cara mudah untuk menjadikan PrivateVPN di dalam aplikasi kami.
 • Tidak semestinya sebagai VPN pada peranti anda. Apabila disambungkan ke VPN pada penghala, keseluruhan rangkaian anda selamat secara keseluruhan. Nah, hampir selamat. Orang yang disambungkan ke rangkaian anda, mereka mempunyai keupayaan untuk memintas beberapa data itu kerana peranti anda tidak bersambung terus ke VPN.

Penyelesaian Terbaik untuk Mengelakkan Isu Menggunakan VPN pada Router?

Dapatkan dua penghala.

Dengan menyambungkan penghala ke penghala, sambungan utama boleh tanpa VPN, sementara itu menengah, dengan VPN.

Dengan cara itu, anda boleh mempunyai kebebasan memilih sama ada anda bersambung dengan VPN pada penghala atau tidak. Kebebasan yang anda lakukan juga mempunyai hanya satu penghala, kecuali, mempunyai dua penghala yang menjadikan proses menukar sesaat daripada minit.

Cara Pasang VPN pada Penghala

Penghala telah bertambah baik sejak beberapa tahun lalu dan lebih mudah digunakan hari ini daripada 10 tahun yang lalu. Dengan itu, selain daripada Amplifi (yang tidak menyokong VPN pada masa ini) router, tidak ada pilihan yang super mudah digunakan sehingga masih tidak semudah yang mungkin dan banyak langkah akan berbeza.

Untuk memudahkan anda, kami akan memandu anda melalui cara memasang VPN pada penghala dengan langkah yang paling sejagat, sambil menghubungkan kepada panduan yang lebih spesifik yang kami ada di laman web kami yang akan mengandungi tetapan khusus dan maklumat tambahan yang anda mungkin atau mungkin tidak perlu.

1. Untuk Memasang VPN pada Router Anda Perlu Pertama Masuk ke Router Anda

Berdasarkan fakta bahawa kebanyakan isi rumah mempunyai kata laluan penghala kilang, adalah selamat untuk menganggap bahawa kebanyakan orang tidak pernah masuk ke router mereka sebelum ini.

Jika ini adalah kali pertama kalinya anda lakukan, anda harus melihat sekeliling semua tetapan anda kerana tetapan kilang sering tidak diselaraskan untuk prestasi terbaik untuk keperluan spesifik anda yang boleh mempengaruhi prestasi, bukan untuk kepentingan anda.

Bagaimanakah anda log masuk ke penghala anda? Anda memerlukan alamat IP anda. Anda boleh menemuinya pada pelekat pada penghala anda, atau anda boleh pergi ke privatevpn.com di mana alamat IP anda akan dilihat di atas - dengan syarat anda tidak bersambung dengan VPN pada masa ini. Hanya salin dan tampalkannya ke pelayar web anda. Selepas anda melakukannya, masuk. Kata laluan anda hendaklah pada pelekat penghala anda.

Sekiranya anda mengalami masalah log masuk, cuba gunakan kata laluan rangkaian semasa atau sebaliknya set semula penghala anda ke tetapan kilang dan kemudian cuba gunakan kata laluan pada pelekat router.

2. Pasang VPN pada Router Dengan Langkah Mudah ini

Isu terbesar dengan panduan tentang cara memasang VPN pada penghala adalah bahawa mereka tidak benar-benar memberitahu anda bagaimana untuk melakukannya. Lagipun, terdapat banyak router yang berbeza di luar sana, tetapi kebanyakan aspek persediaan sangat serupa antara satu sama lain, dan kami akan melindungi mereka di bawah.

 1. Cari bahagian VPN dalam penghala anda. Jika anda tidak boleh, anda mungkin tidak dapat memasang VPN pada penghala yang anda miliki sekarang.
 2. Isi butiran log masuk VPN anda. Anda juga perlu memberikan beberapa lebih spesifik bahawa kami meliputi dalam mod kami panduan mendalam sekitar router tertentu.
 3. Muat turun sijil PrivateVPN dan muat naiknya. Ia seperti memasang sijil di laman web.
 4. Sediakan butiran untuk pelayan yang ingin anda sambungkan. Oleh kerana anda tidak menggunakan perkhidmatan VPN secara langsung, anda perlu melakukannya secara manual. Pergi ke senarai pelayan kami dan pilih pelayan yang ingin anda sambungkan dan sediakannya dalam penghala anda.

Itulah bukan semua yang perlu anda lakukan, dan perintah itu mungkin berbeza, tetapi di sinilah panduan yang lebih mendalam datang bukan hanya meliputi OpenVPN, tetapi juga seperti PPTP, dan platform seperti Tomato.

Mengapa VPN pada Router Tidak Cukup untuk Hiburan

Kami menyebut bahawa salah satu daripada kelemahan atau negatif untuk memasang VPN pada penghala adalah kelajuan yang mungkin anda atau mungkin tidak mempunyai masalah dengan bergantung pada router anda.

Sejauh hiburan berjalan, masalah yang lebih besar adalah perkhidmatan apa VPN yang anda gunakan dengan kerja.

Lihat, ia tidak semudah menyambung ke pelayan Amerika dan menonton American Netflix. Kami berharap ia adalah seperti itu maka akan mungkin untuk membuka sekatan setiap perkhidmatan tunggal di dunia dengan satu klik butang.

Bagaimanapun, untuk mengakses American Netflix, anda memerlukan pelayan yang menyokong American Netflix. Sama untuk BBC iPlayer, ESPN +, Hotstar dan hampir setiap perkhidmatan lain di luar sana.

Mengapa? Sebagai syarikat yang tidak mempunyai hak untuk menunjukkan kandungan di mana-mana perlu berusaha untuk menghalang orang dari lokasi di mana mereka tidak dapat menunjukkan kandungan, daripada mengakses kandungan tersebut. Akibatnya, banyak pelayan VPN sering tidak berfungsi dengan platform hiburan.

Itulah sesuatu yang anda perlu tahu jika anda mahu memasang VPN pada penghala.

Dan itu juga sesuatu yang dilakukan oleh PrivateVPN dengan memberi tumpuan kepada kualiti lebih banyak. Lebih kurang pelayan tetapi lebih banyak pelayan yang berfungsi. Keputusan? Kawasan Netflix paling disokong di pasaran serta sokongan untuk semua platform hiburan utama yang boleh anda baca di laman web kami.

Anda boleh mencubanya dengan percubaan bebas risiko 7 hari kami. Cukup buat akaun, dan anda baik untuk pergi.

Itulah Cara Pasang VPN pada Router

Memasang VPN pada penghala mempunyai kebaikan dan keburukannya, tetapi bagi mereka yang perlu memasang VPN pada penghala, boleh dilakukan jika anda mempunyai router yang menyokong perkhidmatan VPN.

Menemukan ini berguna? Pastikan untuk menyemak blog kami untuk panduan berguna lain, sama ada keselamatan atau hiburan.

Ditulis oleh Michael Smolski.

Rae Hodge
Rae Hodge Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me