Cara Melindungi Privasi Online Anda (Komputer + Telefon)

Cara Melindungi Privasi Online Anda (Komputer + Telefon)

Oleh Michael Smolski, 2019-04-26 17:01:16 dalam Perniagaan


Sebenarnya adalah mustahil untuk melindungi privasi anda secara online kerana anda tidak perlu mempunyai kehadiran dalam talian di tempat pertama. Apa yang diperlukan adalah kebocoran di sesetengah syarikat yang anda mempunyai akaun dengan dan keluar dari mana-mana kata laluan anda, atau maklumat peribadi boleh didedahkan. Dengan itu, terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan untuk melindungi privasi anda dalam talian kerana semasa anda mungkin tidak dilindungi sepenuhnya, anda boleh menghapuskan beberapa ancaman penting yang akan meletakkan privasi anda berisiko.

Gunakan kata laluan yang baik

Membuat kata laluan yang rumit menjadikan kehidupan sukar. Mewujudkan kata laluan yang unik untuk setiap tapak yang anda mendaftar untuk membuat kehidupan lebih keras. Tetapi 86% kata laluan sudah dalam pangkalan data yang mempunyai akses kepada penggodam. Sebab sebab nombor itu begitu tinggi? Seperti mana yang masuk akal untuk membuat kata laluan yang lebih maju, ia kembali kepada kata laluan rumit yang menjadikan kehidupan lebih sukar.

Carta statistik menunjukkan bahawa pada tahun 2014, 2 dari 5 orang mempunyai kata laluan dicuri, akaun digodam, atau menerima mesej tentang seseorang yang mengakses atau cuba mengakses akaun mereka dari lokasi yang mencurigakan. Dan yang masuk akal mengingati 21% orang menggunakan kata laluan yang berumur lebih dari 10 tahun.

Jika anda ingin melindungi privasi anda dalam talian, anda perlu membuat kata laluan yang berlainan untuk laman web yang berlainan. Ini menjadikan melindungi privasi anda dengan lebih mudah jika tidak jika seseorang mempunyai hanya satu kata laluan, ia menjadikan kehidupan penggodam jauh lebih mudah.

Saya secara peribadi mencipta kata laluan saya dengan menggabungkan nama objek tertentu di rumah saya. Kemungkinan seseorang datang dengan penyelesaian rawak untuk itu sangat tipis.

Hanya Akses Tapak HTTPS

Laman HTTPS adalah versi laman web yang selamat. Versi HTTP adalah versi yang tidak selamat. Kebanyakan laman web yang tidak selamat adalah misalnya tapak streaming yang menunjukkan kandungan yang mereka tidak dibenarkan untuk dipaparkan atau yang menawarkan aplikasi / perisian yang biasanya anda perlu bayar. Sekiranya anda benar-benar mesti menggunakan laman HTTP dan ingin melindungi privasi anda dalam talian, sangat penting bahawa anda tidak memasukkan sebarang kata laluan atau maklumat yang anda tidak mahu sesiapa mendapat akses, kerana maklumat itu dapat dikumpulkan dengan mudah oleh pemilik tapak.

Hanya Gunakan Perisian

Bahawa Anda Percaya

Ini juga terpakai kepada aplikasi pada peranti mudah alih anda, tetapi lebih-lebih lagi pada peranti desktop kerana seperti Windows adalah platform yang sangat terbuka yang bermaksud bahawa anda boleh memuat turun apa-apa sahaja tanpa had.

Dalam aspek ini, pada peranti mudah alih, kami akan mencadangkan anda memuat turun dari kedai rasmi sebagai aplikasi di seperti Google Play Store yang cukup baik berbanding jika anda memuat turun fail .APK.

Setakat desktop, lakukan penyelidikan anda terlebih dahulu. Terutamanya apabila sesuatu adalah percuma. Kami sering mengatakan bahawa apabila sesuatu adalah percuma, anda sering membayar dengan mata wang privasi.

Gunakan VPN

Ini adalah aspek yang paling penting untuk melihat jika anda ingin melindungi privasi anda dalam talian kerana semasa anda boleh mempunyai kata laluan yang hebat jika anda berada di tempat yang salah, seseorang boleh memintas kata laluan tersebut.

Dan anda membuat proses itu sangat mudah untuk seseorang. Yang diperlukan hanyalah untuk anda dan orang lain yang akan disambungkan ke Wi-Fi awam yang sama. Sama ada di dalam bas, di Starbucks, atau di lapangan terbang.

VPN dapat menyulitkan apa yang anda lakukan di internet supaya tiada siapa yang boleh memintas apabila anda menerima atau menghantar data.

PrivateVPN menawarkan penyulitan 2048-bit dengan AES-256, tahap penyulitan tertinggi di pasaran, tetapi juga datang dengan orang-orang seperti Killswitch, Perlindungan Leak DNS, Perlindungan Leak IPv6, dan Pengawal Aplikasi yang akan menghalang kebocoran apa-apa jenis yang berlaku, yang akan melindungi privasi anda secara dalam talian dalam aspek di mana Perkhidmatan VPN boleh melindungi anda.

PrivateVPN juga dilengkapi dengan Stealth VPN yang penting jika anda tinggal di negara-negara penapisan. Lihat, VPN boleh dikesan sebagai VPN, dan orang-orang seperti China hanya boleh menyekat sesiapa sahaja menggunakan internet semasa disambungkan ke VPN standard sementara itu, Stealth VPN membolehkan VPN untuk menggabungkan, dan dengan itu membolehkan anda memintas penapisan dan lebih penting lagi, membolehkan anda tetap selamat di internet.

Manfaat utama menggunakan VPN adalah bahawa perkhidmatan VPN tertentu juga membuka kunci kemungkinan besar sejauh menonton kandungan. Sebagai contoh, Hulu tidak berfungsi di luar Amerika Syarikat, tetapi dengan PrivateVPN anda boleh membuat kerja Hulu di UK dan di tempat lain untuk perkara itu.

Itulah Cara Anda Boleh Melindungi Privasi Online Anda

Untuk dilindungi sepenuhnya di internet sejauh privasi sama ada pada komputer atau telefon hampir mustahil, dengan kata itu, jawatan ini tentang cara melindungi privasi anda dalam talian akan meminimumkan ancaman tidak dilindungi di internet sekurang-kurangnya.

Mahu lebih banyak petua mengenai topik cara melindungi privasi anda dalam talian sama ada melalui siaran seperti ini, siaran mengenai sama ada Wi-Fi percuma selamat, atau mengenai cara untuk membuka sekatan hiburan di negara anda? Pastikan untuk menyemak blog kami untuk itu!

Ditulis oleh Michael Smolski.

Rae Hodge
Rae Hodge Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me