Adakah Privasi Masih Ada di Internet pada tahun 2018?

Adakah Privasi Masih Ada di Internet pada tahun 2018?

Oleh PrivateVPN, 2018-05-03 16:05:22 dalam Perniagaan


"Adakah privasi masih wujud di internet pada tahun 2018?" Ini adalah soalan yang akan banyak ditanya pada tahun ini. Mari kita memberikan garis panduan internet dan privasi ringkas pada tahun 2018 setakat ini. China cuba mengharamkan semua perkhidmatan VPN dari awal Februari tahun ini. Tepat sebelum 2018 berlaku, Rusia meletakkan undang-undang di tempat yang mengarahkan syarikat VPN untuk mengharamkan laman web tertentu dari pengguna di Rusia. Jika anda tidak tahu apa VPN, VPN adalah rangkaian peribadi maya yang membolehkan orang ramai mendapat kebebasan di internet. Tetapi acara terbesar tahun ini? Facebook. Atau lebih lagi mendedahkan hakikat bahawa Facebook mendedahkan data 87 juta pengguna.

Begitu juga privasi yang wujud di internet pada tahun 2018? Ya dan tidak. Ia bergantung kepada apa yang anda akses dan di mana anda disambungkan ke internet.

Adakah Privasi Masih Ada di Internet pada 2018 Apabila Ia Datang ke Platform Besar Seperti Facebook?

Adakah anda tahu mengapa Facebook adalah alat yang hebat untuk pemasaran? Seperti ketika anda menghidupkan TV, anda boleh menjadi nenek atau anda boleh menjadi anak berusia 7 tahun. Anda mungkin ingin membeli kereta, atau anda mungkin ingin membeli basikal. Iklan TV kebanyakannya loteri. Pasti, anda agak boleh meramalkan jenis penonton tertentu berdasarkan apa yang sedang berlaku, tetapi selain itu, anda tidak mempunyai sebarang kawalan.

Facebook hebat untuk pemasaran kerana anda boleh menjangkau orang yang anda ingin capai. Tiada loteri seperti iklan TV yang terlibat. Bagaimanakah seseorang boleh mencapai khalayak yang tepat? Nah, seseorang perlu tahu apa yang seseorang mahukan berdasarkan apa yang dilakukan oleh seseorang. Facebook tahu siapa yang mahu apa. Dan itu menjadikannya hebat untuk pemasaran. Tetapi privasi anda menderita kerana ini kerana data diperlukan untuk mengetahui apa yang mahu.

Tetapi ini telah menjadi isu selama bertahun-tahun. Dan bukan hanya di Facebook.

Platform media sosial yang besar memerlukan banyak wang untuk dijalankan. Adakah anda tahu berapa kos untuk membolehkan ratusan juta pengguna menggunakan perkhidmatan pada satu masa? Dan kami hanya bercakap mengenai pelayan di sini. Tidak kira pemaju, perkhidmatan pelanggan, dan orang-orang yang memeriksa jika kandungan itu memenuhi garis panduan. Oh, dan kemudian syarikat perlu membuat wang juga sebagai matlamat perniagaan pada akhir hari. Jika anda menawarkan perkhidmatan percuma dan ingin mempunyai semua itu, anda perlu mempunyai iklan. Apa pun perkhidmatan besar yang anda gunakan, mengharapkan maklumat anda akan diambil dan kemudian digunakan untuk iklan.

Adakah privasi masih wujud di internet pada tahun 2018 ketika datang ke media sosial? Tidak. Tetapi tidak lama lagi.

Adakah Privasi Masih Ada Di Internet Apabila Ia Datang Kepada Semua Yang Lain Kemudian?

Jadi anda fikir jika anda tidak berada di platform media sosial yang anda akan mempunyai privasi di internet? Tidak tepat.

Walaupun Facebook mengambil data anda, kebanyakan kerajaan tidak lebih baik, dan sebenarnya jauh lebih buruk daripada Facebook.

Malah, ia bukan hanya kerajaan. Penyedia Internet boleh melakukannya juga. Dan jangan lupa bahawa pengendali Wi-Fi yang anda sambungkan boleh menyemak apa yang anda juga. Dan anda tidak perlu mengawalnya apabila ia membuka rangkaian. Sekeping perisian adalah semua yang anda perlukan untuk mengakses perkara seperti kata laluan.

Tetapi, ada cara untuk terus dilindungi daripada kerajaan, penyedia internet, dan rangkaian terbuka yang akan anda gunakan apabila anda menyambung ke Wi-Fi percuma. Anda perlu menggunakan VPN yang merupakan rangkaian peribadi maya.

Sebaik sahaja anda disambungkan kepada satu, semua yang anda lakukan menjadi tidak boleh dibaca kepada sesiapa yang cuba mengaksesnya seperti yang anda lakukan dienkripsi.

Facebook mengambil data anda. Tetapi data itu kemungkinan besar tidak dekat sebagai sensitif kerana maklumat yang kerajaan atau orang yang bertanggungjawab terhadap internet di hotel boleh mengambil dari anda.

VPN kami dilengkapi dengan kod penyulitan AES 256-bit dengan kunci 2048-bit DH yang bermaksud bahawa ia akan menyakiti walaupun kerajaan cuba untuk memecahkan kod itu apabila ia datang kepada wang. Ia akan menjadi sangat mahal. Kami bercakap triliunan dolar jenis mahal. Oleh itu, pastikan anda selamat. Kecuali anda mematikannya.

Dan ia agak mudah untuk ditubuhkan. Anda hanya perlu klik pada butang Beli dan melalui proses pendaftaran 3 langkah kami diikuti dengan memuat turun versi pelanggan kami yang tepat. Anda boleh mencari semua versi pelanggan kami di halaman Muat turun di bahagian bawah laman web kami. Selepas anda memasang klien kami, berikan butiran anda dan sambungkan ke pelayan pilihan anda. Dan itu sahaja. Anda mendapat banyak privasi yang anda hilang sebelum ini.

Tetapi Adakah Syarikat VPN Dipercayai?

Soalan besar. Dan ia bergantung sepenuhnya kepada syarikat. Pilihan terbaik ialah pergi ke syarikat yang tidak boleh mengambil data anda secara sah kerana undang-undang di negara yang syarikat itu berpusat di. Di PrivateVPN, walaupun kami ingin menggunakan data anda, kami tidak boleh. Sweden mempunyai undang-undang privasi yang ketat. Undang-undang boleh diambil lebih serius daripada perkataan syarikat, bukan? Lagipun, Facebook menyatakan bahawa ia mengambil berat tentang privasi anda.

Satu lagi perkara yang perlu dicari ialah terma dan syarat. Perkhidmatan VPN Facebook Onavo mengumpul data daripada anda sebagai contoh. Itu betul-betul apa perkhidmatan VPN tidak dimaksudkan untuk dilakukan. Untungnya mereka memberitahu anda bahawa dengan cara yang jelas tetapi beberapa syarikat tidak.

Berhati-hati.

Adakah Privasi Masih Ada di Internet pada tahun 2018? Sebahagiannya.

Media sosial? Apa yang anda lakukan dikumpulkan. Selebihnya dari internet? Ia bergantung kepada sama ada anda disulitkan atau tidak.

Ditulis oleh Michael Smolski.

Rae Hodge
Rae Hodge Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me