Ali zasebnost v letu 2018 še vedno obstaja na internetu?

Ali zasebnost v letu 2018 še vedno obstaja na internetu?

Avtor PrivateVPN, 2018-05-03 16:05:22 v podjetju


"Ali zasebnost v letu 2018 še vedno obstaja na internetu?" To je vprašanje, ki se mu bo letos zastavilo veliko. Dajmo do sedaj kratek časovni razpon interneta in zasebnosti v letu 2018. Kitajska je od začetka februarja letos poskušala prepovedati vse storitve VPN. Tik preden se je zgodilo leto 2018, je Rusija postavila zakon, ki je podjetjem VPN naročil, da določena spletna mesta prepovedo uporabnikom v Rusiji. Če ne veste, kaj je VPN, je VPN virtualno zasebno omrežje, ki ljudem omogoča svobodo v internetu. Toda največji dogodek v letošnjem letu? Facebook. Ali bolj kot razkritje dejstva, da je Facebook izpostavil podatke 87 milijonov uporabnikov.

Torej zasebnost v letu 2018 še vedno obstaja na internetu? Da in ne. Odvisno je od tega, do česa dostopate in kje ste povezani z internetom.

Ali zasebnost še vedno obstaja na internetu leta 2018, ko gre za velike platforme, kot je Facebook?

Veste, zakaj je Facebook tako odlično orodje za trženje? Kot pri vklopu televizorja ste lahko babica ali pa 7-letni otrok. Mogoče bi radi kupili avto ali morda kupili kolo. TV oglas je večinoma loterija. Seveda, lahko nekoliko napovedujete določeno vrsto občinstva glede na to, kaj se dogaja, razen drugega pa nimate nadzora.

Facebook je odličen za trženje, saj lahko dosežete ljudi, ki jih želite doseči. Nobena loterija kot pri TV oglasih. Kako lahko dosežemo natančno občinstvo? No, človek preprosto mora vedeti, kaj hoče nekdo na podlagi tega, kar človek počne. Facebook ve, kdo hoče kaj. In to je odlično za trženje. Ampak vaša zasebnost zaradi tega trpi, saj so potrebni podatki, da vemo, kaj kdo želi.

Toda to je vprašanje že vrsto let. In ne samo na Facebooku.

Velike platforme socialnih medijev potrebujejo veliko denarja za zagon. Ali veste, koliko stane omogočiti sto milijonom uporabnikom storitev naenkrat? In tu govorimo samo o strežnikih. Ne pozabite na razvijalce, storitve za stranke in ljudi, ki preverjajo, ali vsebina ustreza smernicam. Oh, potem mora podjetje tudi zaslužiti, saj je to cilj podjetij na koncu dneva. Če ponujate brezplačno storitev in želite imeti vse to, morate imeti oglase. Ne glede na veliko storitev, ki jo uporabljate, pričakujte, da bodo vaši podatki zajeti in nato uporabljeni za oglase.

Ali zasebnost še vedno obstaja na internetu v letu 2018, ko gre za družbene medije? Ne. Ampak že dolgo ni.

Ali zasebnost še vedno obstaja v internetu, ko pride do drugega?

Torej ste mislili, da ne boste imeli zasebnosti v internetu, če niste na platformi za socialne medije? Ne ravno.

Medtem ko Facebook prevzema vaše podatke, večina vlad ni nič boljša in dejansko gre precej slabše od Facebooka.

V resnici to niso samo vlade. To lahko storijo tudi internetni ponudniki. In ne pozabite, da lahko operater Wi-Fi-ja, s katerim ste povezani, preveri, kaj tudi vi. In sploh vam ni treba imeti nadzora nad njimi, ko gre za odprta omrežja. Del programske opreme je vse, kar potrebujete za dostop do stvari, kot so gesla.

Obstaja pa način, kako ostati zaščiten pred vlado, ponudniki interneta in odprtih omrežij, ki jih boste uporabljali vsakič, ko se povežete z brezplačnim Wi-Fi. Uporabiti morate VPN, ki je navidezno zasebno omrežje.

Ko ste povezani z enim, postane vse, kar počnete, nečitljivo za vsakogar, ki poskuša dostopati do njega, saj je to, kar počnete, šifrirano.

Facebook prevzame vaše podatke. Vendar ti podatki najverjetneje niso tako občutljivi kot informacije, ki jih lahko vlada ali nekdo, ki je v hotelu odgovoren za internet, vzame od vas.

Naš VPN ima 256-bitno šifrirano kodo AES z 2048-bitnim ključem DH, kar pomeni, da bi celo poškodoval vlado, da bi poskušala zlomiti to kodo, ko gre za denar. Bilo bi smešno drago. Govorimo o trilijonih dolarjev nekako dragih. Bodite prepričani, da boste varni. Razen če ga ne izklopite.

In to je relativno enostavno nastaviti. Preprosto morate klikniti gumb Nakup in iti skozi naš postopek v treh korakih, ki mu sledi prenos ustrezne različice naše stranke. Vse različice našega odjemalca najdete na strani za prenos na dnu našega spletnega mesta. Ko namestite našo stranko, navedite svoje podatke in se povežite s strežnikom po vaši izbiri. In to je to. Dobiš veliko zasebnosti, ki si jo prej izpustil.

Toda, ali se VPN podjetjem zaupa?

Veliko vprašanje. In povsem je odvisno od podjetja. Najboljša izbira je, da poiščemo podjetje, ki zaradi zakonov v državi, v kateri ima podjetje sedež, zakonito ne more prevzeti vaših podatkov. Pri PrivateVPN, čeprav smo želeli uporabiti vaše podatke, ne moremo. Švedska ima stroge zakone o zasebnosti. Zakon je mogoče jemati resneje kot besedo podjetja, kajne? Navsezadnje Facebook navaja, da skrbi za vašo zasebnost.

Druga stvar, ki jo je treba iskati, so pogoji. Facebookova storitev VPN Onavo na primer zbira podatke od vas. Ravno to ni namenjeno storitvi VPN. Na srečo vam očitno povedo, da nekatera podjetja ne.

Bodi previden.

Ali zasebnost v letu 2018 še vedno obstaja na internetu? Deloma.

Družbeni mediji? Kar počnete, je zbrano. Preostanek interneta? Odvisno je od tega, ali ste šifrirani ali ne.

Spisal Mihael Smolski.

Rae Hodge
Rae Hodge Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me